Polská 120, 734 01, Karviná – Ráj 734 430 254 ov.karvina@kscm.cz Po-Čt: 10:00 - 15:30 / Pá: 08:00 - 12:00
Přihlásit se

pátek, 17 prosinec 2021 20:56

Otevřený dopis vládě

Pane premiére, členky a členové vlády,

nemůžeme dále přihlížet k nečinnosti a neschopnosti vládních představitelů řešit problém s extrémně se zvyšující cenou elektřiny a plynu, která ohrožuje statisíce občanů.

Odpuštění DPH, jak navrhovalo hnutí ANO 2011, ale i návrhy objevující se v souvislosti s představiteli nové vlády ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti, že by tento problém měl být řešen pomocí sociálních dávek, nejsou rozhodně systémovým řešením, které by reálně lidem pomohlo. Opravdu jsme se dopracovali tak daleko, že lidé, kteří poctivě pracují nebo celý život pracovali, jsou nuceni chodit žebrat o dávky, aby mohli zaplatit elektřinu?

Česká republika vyrábí více elektrické energie, než spotřebovává. Aspoň v této oblasti jsme tedy zůstali zatím soběstační. Je proto děsivé, že občané naší republiky tuto výhodu zatím nijak nepociťují. Jak je možné, že z toho profitují například Němci a Rakušané, jejichž kupní síla je ve srovnání s našimi občany mnohem vyšší?
Proto vás vyzýváme – okamžitě zastavte obchodování s emisními povolenkami, jejichž cena se významně promítá do koncové ceny elektrické energie. Emisní povolenky původně vznikly jako nástroj na podporu zelených projektů, dnes však devastují energetiku
a přispívají k energetické chudobě. Staly se zdrojem nehorázných zisků bank a spekulantů. Například Polsko ale již našlo odvahu ukončit tyto praktiky. V zájmu českých občanů je sebrat energii z rukou spekulantů a zásadně posílit dozor nad tímto trhem.
Další dny mlčení a vyhýbavých odpovědí budou jen dále prohlubovat ohrožení českých domácností a podniků.

S pozdravem

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM