Polská 120, 734 01, Karviná – Ráj 734 430 254 ov.karvina@kscm.cz Po-Čt: 10:00 - 15:30 / Pá: 08:00 - 12:00
Přihlásit se

úterý, 31 leden 2023 12:24

KSČM protestuje proti omezování svobody projevu

KSČM vyjadřuje obavy z ohrožení vědeckého bádání a omezení svobody projevu. Naše vážné znepokojení směřuje především ke společenskovědním oborům, kde stát stále častěji uplatňuje různé formy zásahů a regulace, včetně represe, a dokonce kriminalizace nositelů názorů, které nejsou v souladu s oficiální politikou.

Zejména výklad dějin není, podle našeho mínění, podrobován objektivnímu zkoumání běžnými vědeckými metodami, ale je stále více tendenčně podřizován politickým zájmům a potřebám vládnoucích struktur.

Za svůj komentář v internetovém pořadu je nyní stíhán PhDr. Josef Skála, CSc. Dne 1. února 2023 má být s ním a dalšími obžalovanými u Obvodního soudu pro Prahu 7 zahájeno líčení pro veřejné popírání a zpochybňování válečného zločinu, čímž mělo dojít ke spáchání přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Dr. Skála vstoupil do diskuse o zločinu tzv. Katyňského masakru, spáchanému před více než osmdesáti lety. Nepopíral ho, nezpochybňoval, neschvaloval, ani ničím neospravedlňoval. Pouze jako historik vystoupil s hypotézou, a tím přispěl do sporu o jeho interpretaci, což je podstatou metodické skepse. Je zneklidňující, že skutek formou diskusního pořadu je datován dnem 2. července 2020, ale k trestnímu stíhání bylo přistoupeno až v roce 2022. Tedy krátce poté, kdy byla zveřejněna vůle dlouholetého člena komunistické strany Dr. Skály kandidovat s její podporou na prezidenta České republiky. KSČM zdůrazňuje, že zakotvená ústavní práva a svobody jsou navíc garantovány mezinárodními závazky v oblasti lidských práv.

KSČM, která věnuje průběhu zmíněného procesu mimořádnou pozornost, vyšle k jednání své pozorovatele a odborníky. Zároveň odsuzuje nyní probíhající snahy o kriminalizaci svých dalších členů a sympatizantů z politických důvodů.