Vytisknout tuto stránku
pondělí, 08 květen 2023 16:54

Pietní akt na Hrabyni připomněl konec II. světové války

Před 78 lety, 8. května 1945, skončila druhá světová válka v Evropě a v pondělí 8. května 2023 se na Národním památníku II. světové války na Hrabyni konal pietní akt k její příležitosti.

Akce se zúčastnili zástupci krajského úřadu, okolních obcí, bojovníci za svobodu a veřejnost.

Vedoucí památníku Kamila Poláková přivítala přítomné a poděkovala jim za jejich účast a úctu k obětem války. Poté zazněly recitace básní od žáků místní základní školy. Následovalo položení věnců a kytic u památníku.

Součástí programu byla také možnost prohlédnout si novou expozici muzea, která dokumentuje historii a důsledky II. světové války na území České republiky. Během dvou hodin ji navštívilo více než 1000 návštěvníků, což svědčí o velkém zájmu o tuto expozici.

Pietní akt na Hrabyni byl důstojnou připomínkou nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva a výzvou k zachování míru a demokracie.
Za krajský výbor KSČM položili kytici Josef Babka a Ivan Strachoň. Tento pietní akt připomněl oběti války a vyzdvihl důležitost udržení míru a demokracie. Pamatujme na tuto tragickou kapitolu dějin, abychom se předešli budoucím konfliktům a udrželi naše svobody a hodnoty.

Nicméně, je třeba upozornit, že ačkoliv všichni víme, že hlavní boje svádělo Rusko a sovětská vojska, během akce se příliš tento fakt nepřipomínal a slovu "ruský" a "ruské" se snažili co nejkulantněji vyhnout. Měli bychom se však nejen připomínat oběti války, ale i ctít pravdu o událostech, které vedly k jejímu ukončení.

Zveřejněno v Aktuality
Joomla SEF URLs by Artio