Vytisknout tuto stránku
neděle, 11 září 2022 18:46

Pakt Ribbentrop-Molotov jako vlajková loď antikomunistické propagandy

Nedávno jsme si připomněli podepsání sovětsko-německého Paktu o neútočení ze dne 23. srpna 1939, známého jako Ribbentrop-Molotov Pakt. Každoročně se výše uvedené datum stává terčem útoku různých »specialistů« a »expertů« na dějiny druhé světové války ve světě internetu, a zejména na sociálních sítích. Většina z nich ovšem jen papouškuje naučené fráze současných falzifikátorů dějin druhé světové války.

Cílem těchto falzifikátorů je eliminovat úlohu Rudé armády a Sovětského svazu a naopak vyzdvihnout roli USA a Velké Británie. Tato nejobecnější poloha se pak promítá do konkrétních historických událostí, jako je např. výše zmiňovány Pakt Ribbentrop-Molotov.

Pravicoví ideologové považují sovětsko-německý pakt za lstivý manévr Stalina a zcela opomíjejí, že šlo o vyústění předešlého vývoje. Po podepsání mnichovské dohody a předhození Československa do spáru nacistického Německa Hitler vznesl další územní nároky. Tentokrát vůči svému nedávnému spoluúčastníku při rozdělení Československa – Polsku. Před invazí nacistické armády do Polska se varšavská vláda snažila vyjednat s Hitlerem společný útok proti Sovětskému svazu. Jednání selhala, protože polská vláda upřednostňovala obrannou dohodu s Británií a Francií. Zde je důležité poznamenat, že Polsko odmítlo dohodu o vzájemné obraně proti nacistům, kterou dříve polské vládě nabídl Sovětský svaz. Když Německo napadlo Polsko 1. září 1939, Velká Británie a Francie vyhlásily válku Hitlerovi, ale bez jakékoli vojenské akce až do dalšího roku!

V průběhu Norimberského procesu německý generál Alfred Jodl přiznal: »Pokud jsme ještě v roce 1939 neutrpěli žádnou porážku, tak jen proto, že asi 110 francouzských a anglických divizí stojících během naší války s Polskem na západě proti 23 německým divizím zůstávalo zcela nečinných.« Po mnichovské zradě to byla další ukázka »dodržování« spojenecké loajality ze strany Západu.

Bod č. 2 Tajného protokolu k Dohodě o neútočení mezi Německém a SSSR ze dne 23. srpna 1939 uváděl, že v případě změny územně-politického uspořádání oblasti, které jsou součástí polského státu, bude hranice sfér vlivu obou zemí probíhat po linii řek Narew, Visla a San. Do sovětské sféry vlivu se dostaly tak oblasti, v nichž žilo převážně běloruské a ukrajinské obyvatelstvo, ale i historické polské země mezi řekami Bug a Visla. Výše uvedené skutečnosti ovšem zůstaly jen na teoretické rovině. Hned po útoku na Polsko v prvních zářijových dnech roku 1939 Berlín vytrvale a opakovaně naléhal na Moskvu, aby se připojila k vojenským akcím. Sovětské vedení však podobné výzvy ignorovalo. Až když bylo zcela jasné, že Velká Británie a Francie svému spojenci nepomůžou a wehrmacht je schopen rychle okupovat celé Polsko a fakticky se dostat na přístupové cesty k Minsku, bylo přijato rozhodnutí vyslat ráno 17. září 1939 jednotky Rudé armády na takzvané Kresy – dnes jsou to části území Běloruska, Ukrajiny a Litvy. Sovětský svaz se do poslední možné chvíle snažil vyhnout účasti v začínajícím konfliktu a nechtěl hrát na straně Německa. Proto k reálnému setkání sovětských a německých vojsk došlo mnohem východněji, než byly hranice domluvené v tajném protokolu. Nikoliv na Visle, ale na Curzonově linii, kterou země Trojdohody doporučily již v roce 1919 jako východní hranici Polska. Západní státy tehdy fakticky souhlasily s konáním Sovětského svazu. Dne 4. října 1939 ve Sněmovně lordů britský ministr zahraničí Edward Wood oznámil: »Musíme připomenout, že akce sovětské vlády spočívají v přesunu hranice k té linii, která byla doporučena během Versailleské konference lordem Georgem Curzonem.«

Britský a politický státní činovník David Lloyd George zdůraznil: »Ruské armády obsadily území, která nejsou polská a která byla silou obsazena Polském po první světové válce… Bylo by zločinným šílenstvím postavit ruský postup na stejnou úroveň jako postup Němců.«

Kapitalistická propaganda týkající se Paktu Ribbentrop-Molotov je jedním z mnoha případů nehorázných antikomunistických lží. Za naprostou šílenost považuji schválenou rezoluci Evropským parlamentem ze dne 19. září 2019 O důležitosti evropské paměti pro budoucnost Evropy, která přímo obvinila SSSR společně s nacistickým Německém z rozpoutání druhé světové války. Samozřejmě tato rezoluce žádné zmínky o mnichovské zradě a jiných »přehmatech« západních »spojenců« neobsahuje.

Apologeti kapitalismu záměrně zakrývají skutečné příčiny vzniku druhé světové války, jež se zrodila v konkrétních historických podmínkách z ekonomických kořenů a politických cílů kapitalismu. Falzifikace dějin druhé světové války má zakryt spojitost mezi kapitalismem a fašismem. Vztyčení rudé vlajky na střeše německého Reichstagu stále traumatizuje světovou pravicovou reakci. Symbolizuje totiž ekonomické, politické, vojenské i lidské vítězství socialismu nad kapitalismem, který porodil fašismus.

»Buržoazie falšuje naprosto vše, zvláště pak historické texty.« B. Engels 

Tomas Candulas

člen MěV KSČM Havířov

člen pléna OV KSČM Karviná

Nejnovější od Tomas Candulas

Joomla SEF URLs by Artio