Vytisknout tuto stránku
úterý, 26 červenec 2022 20:03

KSČM proti zákazu Komunistické strany Ukrajiny

KSČM co nejrozhodněji protestuje proti nedávnému rozhodnutí ukrajinské justice o trvalém zákazu Komunistické strany Ukrajiny a o zabavení veškerého jejího majetku.

Komunisté čelí na Ukrajině perzekuci již od tamního krvavého státního převratu na Majdanu. Po něm bylo útočeno na jejich sekretariáty, členové a stoupenci strany byly napadáni, komunistický tisk byl zakazován a Komunistické straně Ukrajiny bylo bráněno v účasti ve volbách.

Zákaz Komunistické strany Ukrajiny je součástí aktuální vlny represe namířené proti ukrajinské opozici, odehrávající se na pozadí v zemi probíhajícího konfliktu. Vedle dalších stran a organizací je namířena především proti ukrajinským komunistům. Velký mezinárodní ohlas vyvolalo například uvěznění prvního tajemníka Leninského komunistického svazu mládeže Ukrajiny Michaila Kononoviče a jeho bratra Alexandra. Oba bratři jsou již měsíce vězněni za svou komunistickou činnost, ve vězení byli vystaveni mučení a jejich život je v trvalém ohrožení.

KSČM deklaruje svou plnou solidaritu s ukrajinskými komunisty. Požaduje obnovení legality Komunistické strany Ukrajiny a ukončení všech antikomunistických represí v zemi. Vyzývá k okamžitému propuštění bratrů Kononovičových a všech dalších ukrajinských politických vězňů vězněných za komunistické aktivity.

Joomla SEF URLs by Artio