Vytisknout

27.1.1945

27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen německý koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Nacionalista Adolf Hitler svým spisem Mein Kampf vyhlásil boj Židům, komunistům, Slovanům, kteří jako „méně hodnotné rasy“ zabírají prostory pro rozvoj Německa. Již císař Vilém II. v r. 1905 prohlásil že německý národ byl stvořen, aby civilizoval svět.

Tato nelidská ideologie nadřazenosti získala podporu celého Německa. Židovské etnikum Hitler zbavil podnikání, označil jeho příslušníky šesticípou žlutou hvězdou a slovem »Jude«. Majetek jim byl zabaven. Následovalo jejich shromažďování do ghett a koncentračních táborů smrti.

Postupně došlo k masové likvidaci v plynových komorách a pecích. Zde nebylo rozdílu mezi mužem, ženou či dítětem. Vraždění se rozšířilo na nepřátele a zejména vlastence z celé Evropy. Celkem bylo v různých okupovaných zemích zřízeno několik tisíc koncentračních táborů různé velikosti a určení. Celkem bylo v těchto zařízeních usmrceno cca. 6 milionů lidí.

Tato zvěrstva nesmí být nikdy zapomenuta!

 

Joomla SEF URLs by Artio