Vytisknout

30.4.1945

30. dubna 1945, osvobodily jednotky 4. ukrajinského frontu Rudé armády Ostravu. Při osvobozování Ostravy se vyznamenaly i jednotky československé zahraniční armády na východní frontě.

Za svítání 30. dubna překročily hlavní síly řeku Odru, odpoledne pronikly čs. tanky spolu se sovětskou gardovou střeleckou divizí do středu města. Ostrava byla prakticky ještě téhož dne osvobozena, mimo jiné k tomu přispěla i odvaha ostravského občana Miloše Sýkory, který zneškodnil vedení k náložím v podminovaném mostu přes řeku Ostravici a umožnil vojskům snáze proniknout do centra města.

Němci k obraně Ostravy připravovali již od ledna 1945.

Kolem 150 tisíc obránců disponujících stovkou tanků, stíhačů tanků a útočných děl a patnácti sty taženými děly včetně minometů představovalo pro útočící jednotky s celkovou silou 255 tisíc vojáků se 180 tanky a samochodkami a třemi tisíci děly a minomety tvrdý oříšek. Luftwaffe zde mohla nasadit kolem 120 letadel proti asi čtyřem stovkám, zde už byla převaha sovětského letectva o poznání výraznější.

Československé jednotky v boji o Ostravu

Do bojů přímo souvisejících s osvobozením Ostravy byly nasazeny i některé z jednotek československé zahraniční armády na východní frontě. Konkrétně to byla 1. československá samostatná tanková brigáda a od poloviny dubna dva ze tří pluků 1. československé smíšené letecké divize.

Z letecké divize se jednalo o 1. stíhací pluk pod velením majora Františka Fajtla a 3. bitevní pluk pod velením majora Mikuláše Guljaniče. Pluky operovaly z letiště Poremba ležícího asi 45 kilometrů severo-severovýchodně od Ostravy, stíhači létali na Lavočkinech La-5FN a bitevní letci na Iljušinech Il-2m3. K první bojové misi z tohoto letiště startovali 14. dubna 1945. Ve fázi výstavby a výcviku se zatím nacházel 2. stíhací pluk divize, toho času na letišti v Katovicích.

Tanková brigáda

Do ostravské operace vstupovala naše tanková brigáda plně vyzbrojená, disponovala tedy 65 tanky, z toho bylo 52 středních tanků T-34/85, 12 starších středních tanků T-34/76 a jeden lehký tank T-70M.

Když 30. dubna brigáda dosáhla Ostravy, měla pouhých sedm tanků v provozuschopném stavu, resp. na konci dne, když bylo město osvobozeno, snad už pouze tři.

Most Miloše Sýkory

Most za Novou radnicí byl zničen Němci již dopoledne. Jediný nezničený most přes Ostravici (dnes most Miloše Sýkory), spojující Moravskou Ostravu se Zámostím, přejel jako první československý tank T 34 č. 051. Jeho posádku tvořili rotný Nikolaj Ivasjuk, řidič Alexander Hroch, střelec Josef Vaněk a radista Ivan Ahepjuk. Hned za mostem dostal tank zásah pancéřovou pěstí. Zahynul v něm jeden ze členů posádky – radista Ivan Ahepjuk.

Akce se neobešla bez tragických ztrát na životech civilistů. Patřil mezi ně mladý odbojář Miloš Sýkora, který zasažen ránou z německého kulometu, padl v blízkosti mostu ve Slezské Ostravě.

Ostravská operace se řadila k nejtěžším v posledních měsících druhé světové války na evropském bojišti.

V roce 1946 byl v Komenského sadech v Ostravě odhalen památník, kde je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a občanů Ostravy, kteří padli při osvobozování města. V roce 1978 byl památník prohlášen národní kulturní památkou.

Joomla SEF URLs by Artio