Vytisknout

19.4.1945

Ploština je zaniklá pasekářka osada obce Drnovice, nedaleko Valašských Klobouk na Moravě, kterou 19. dubna 1945 nacisté vypálili a její obyvatele jako odvetu za podporu partyzánů zmasakrovali.

Akci provedla jednotka přibližně 220 ozbrojených mužů. Tvořilo ji pravděpodobně rota (4 čety) ZbV 31 Obst.Wieneckeho sídlícího v zámečku (cca 120) dále jedna četa 25 mužů slovenské speciální protipartyzánské jednotky SS „Einheit Josef“ sídlící ve škole a třicet příslušníků zlínského gestapa veleného poručíkem Wilhelmem Heineckem.

Trestné kommando bylo rozděleno do dvou oddílů a ke každému z nich bylo přiřazeno asi 20 psovodů Jagdkommanda. Vyvražďovací kommando SS bylo dobře připraveno a akce byla pečlivě naplánována a zrealizována.

Protipartyzánská jednotka Josef si po akci vesele zpívala a po cestě střílela po každé osobě na kterou narazila. Obětí se stal již dopoledne Josef Vařák z Prlova. O událostech vypovídá František Šašina z Drnovic č. 49. V malé osadě spolu s okolními pasekami žilo přibližně padesát občanů. Zastřelením či v plamenech našlo smrt přes 20 obyvatel.

O této události píše v knize Smrt si říká Engelchen spisovatel Ladislav Mňačko, který byl na sklonku války členem partyzánského oddílu Ploština. (Wikipedia)

Joomla SEF URLs by Artio