Vytisknout

(24.3.1921 - 26.3.1943)

Dcera železničáře ze slovácké vesnice Vnorovy poznala bídu a těžkou práci venkovského lidu. Pro myšlenku komunismu byla rozhodnuta nekompromisně zúčtovat se vším, co se tomuto ideálu příčí - s náboženstvím, což byl ostrý konflikt s rodiči, s pokryteckou morálkou vesnice a nakonec i s vlastním chlapcem, když se jí zdálo, že nejedná podle komunistických zásad, se kterými ji sám seznámil.

Po okupaci byla pracovnicí ilegální KSČ a vedení Komunistického svazu mladé generace (ilegální následnické organizace Komunistického svazu mládeže a Svazu mladých), aktivně se účastnila odbojové činnosti. Prosila rodiče dopisem, aby prodali část půdy, kterou měla dostat věnem, a peníze jí zaslali.Potřebovala je na výrobu protifašistických letáků.

V r. 1942 byla zatčena, ale své spolupracovníky neprozradila. Před popravou byla více než 100 dní umístěna v cele smrti, kde omalovávala cínové vojáčky, a při této činnosti potají psala dopisy. V roce 1961 byly vydány knižně pod názvem Zlomky života.

Marie Kudeříková byla popravena stětím sekyrou ve Vratislavi 26. března 1943, dva dny po svých dvaadvacátých narozeninách.

Čest její památce

Joomla SEF URLs by Artio